5 Mart 2017 Pazar

Bebekler için Kitap Önerileri - 1

Hayattaki en büyük vazgeçilmezlerimdendir, kitap okumak.

Kitap okurken, o büyülü dünyaya dalıp, her şeyi unutursunuz. Kimi zaman İstanbul sokaklarında bir bozacı olursunuz, kimi zaman nakkaşların dünyasına girersiniz, kimi zaman küçük bir çocuğun gözünden dünyada olup bitenleri anlamaya çalışır, kimi zaman bir dedektif olursunuz, katili araştırırsınız, kimi zaman maceradan maceraya koşarsınız, kimi zaman bir kedinin yazdığı mektuplara şahit olur, onların dünyasını anlamaya çalışırsınız...

Kitapların sayfasını aralayarak girdiğim bu büyülü dünyayla oğlumun da tanışmasını çok isterim. Tabi ileride istemezlerse zorla kitap okutturamayız onlara ancak, belki kitapları tanıtarak sevmelerini sağlayabiliriz. Onların yanında kitap okuyarak da iyi bir rol model olabiliriz. Ben oğlumun kitapları benim kadar sevebilmesi için elimden gelen her şeyi yapacağım. Doğumundan itibaren de yapmaya başladım. İleride isterse iyi bir okuyucu olacaktır, ne de olsa kendisini bekleyen çok güzel, kocaman bir kütüphanem var.

İşte, 13 aylık oğlumla gün içinde defalarca okuduğumuz kitaplardan bazıları, size de fikir verebilecek kitap önerilerimiz;

Sevimli Kedi Sarman - Sevimli Kuzu Kıvırcık
Net Yayınlarına ait bu serinin 3 kitabı var, biz "Sevimli Kedi Sarman" ile "Sevimli Kuzu Kıvırcık" kitaplarını edindik. Karton kapaklı olduğundan, canavarlar koparamıyor :) Yazısı az, resimlerle dolu, sevimli hikayeler anlatılıyor. Bizim ufaklığın oldukça ilgisini çekiyor.

Cee beni bul - Aç Tırtıl
Bu iki kitap da karton kitaplardan. "Aç Tırtıl"ın yurt dışında da oldukça ünlü olduğunu duymuştum. Hikayesi de, resimleri de oldukça güzel. Öneririm

Cee-ee haydi beni bul ise bir oyun kitabı. Pek yazısı yok, her sayfada bir hayvan tanıtılıyor ve hayvanların gözlerinin olması gereken yer boş olduğundan, kitabı yüzünüze götürüp, cee-ee yapmak minikleri güldürüyor.
Pearson- Bebek Dokun Hisset - Bebek Dokun Öğren
Bu iki kitap da şiddetle önereceklerimden. Dokun-hisset kitaplarından.
İlki dokun-hisset hayvanlar. Her sayfada bebeklerin ilgisini çekecek dokularla, farklı hayvanlar anlatılıyor. Oğlum daha 6 aylıkken, bu kitap ilgisini çekmişti, sayfalarını çevirebiliyordu.
"Oyun zaman"ı kitabında da her sayfa da farklı hayvanlar, nesneler, dokular bulunmakta. Oldukça ilgi çekici.

Pofuduk Tavşan Pamuk- Sevimli Köpek Badem - Tombik Ayı
"Sevimli Köpek Badem" ve "Pofuduk Tavşan Pamuk" yine Net Yayıncılık'tan. Yazısı bol, biraz daha büyük çocuklar için önerilebilir aslında, ancak ben oğluma tüm yazıları okumadan, hikayeyi kendi cümlelerimle kısa kısa anlatıyorum. Resimler ve anlatımım sanırım oldukça ilgisini çekiyor. Bu iki kitap oğlumun en beğendiklerinden. Ancak minik canavarlar için pek dayanıklı değil tabi ki, bayağı bir yıpranabiliyorlar.

Tombik Ayı'yı oğlum yeni yeni sevmeye başladı. Yazılar kısa, resimler ilgi çekici. "Tombik Ayı'nın Yeni Arkadaşı" , hayvanları tanıtmamıza yardımcı olacak, arkadaşlıkla ilgili güzel mesajlar içeren bir kitap. Serinin diğer kitaplarını da edinmeye başladık.

Mikado İlk Kelimelerim- Kelime Kartları
Bir de Mikado'nun "ilk kelimelerim" eğitici kartlarını öneririm. Yiğit tek tek kartları eline alıp, bana gösteriyor, "ıhh" diyor, ismini söyletiyor, bazen hemen diğerine geçiyor, bazen aynı kelimeyi bir kaç sefer tekrarlatıyor. Kuşun olduğu kartta mesela, ben kuş dediğimde hemen camı işaret ediyor. Uçakta da yine aynı şekilde. Nesneleri tanımasına faydası dokunuyor, ayrıca konuşmasına da yararlı olacağına inanıyorum.



Oğlumla yeni kitaplar keşfettikçe kitap önerilerimiz devam edecek.

Bol kitaplı günler...

Bu yazıya da göz atmak isteyebilirsiniz; Bebekler için kitap önerileri 2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder