8 Nisan 2017 Cumartesi

Geliştiren Anne - Baba / Doğan Cüceloğlu

"Albert Einstein, "Önemli olan sorgulamaktan vazgeçmemektir." demiştir. Ve çocuk, aklının özgürlüğüne saygı duyulan bir ortamda büyüyorsa, sorgulamaktan hiç vazgeçmez; sürekli sormaya, sorunu didiklemeye devam eder. Ve daha da önemlisi sorup didiklemekten, araştırmaktan, keşfetmekten zevk alır. Keşfetmek, bir çocuğun en çok zevk aldığı şeydir." der Doğan Cüceloğlu, 'Geliştiren Anne-Baba' kitabında.


Doğan Cüceloğlu- Geliştiren Anne Baba
Bebek sahibi olduktan sonra bebeklerimizle beraber bitmek tükenmek bilmez bir öğrenme sürecimiz başlar biz ebeveynlerin de. Onlarla beraber biz de çok şey öğrenir, devamlı da sorgular, öğrenmek isteriz. Sizi bilmem ama ben bu süreçten inanılmaz keyif alıyorum. Oğlumun her keşfine tanık olmaktan, ona bu süreçte destek olabilmek, keşiflerine yardımcı olabilmekten, ayrıca ben de devamlı yeni şeyler öğrenip kendimi geliştirmekten çok mutlu oluyorum. "Ona nasıl destek olurum, nasıl gelişimine yardımcı olurum?" kısmında ise en önemli yardımcım kitaplar. İşte bu nokta da geç de olsa tanıştığım Doğan Cüceloğlu'nun kitaplarının oldukça yararlı olacağını düşünüyorum.

Doğan Cüceloğlu, çağdaş uygar bir ülke olmanın anahtarının, çağdaş uygar bir aile olmaktan geçtiğini belirtmekte, kucağımızda tuttuğumuz bebeklerimizin sadece kendi çocuklarımız değil, ülkemizin de geleceği olduğunun farkına varmamızı dilemektedir ki bu noktada ona katılmamak mümkün değildir. Kitaplarını yazarken de bunun önemi ile hareket ettiğini belirtmektedir.

Kitapta öncelikle, benim de her daim savunduğum, önemini kavradığım 'sevgi' konusunda şöyle demektedir; "Sevgi çocuklar için yeri doldurulamayacak bir ihtiyaçtır, çocukluğunda doya doya sevilmiş, öpülüp, koklanmış çocuklar ileride huzurlu, güler yüzlü, bilinçli, kendilerine güvenen bireyler olacaktır." Bundan  yola çıkarak çocuklarımızı tanımamızın, onların hem bize ait, hem de özgür bireyler olarak yetiştirmemizin öneminden bahsetmektedir. Ayrıca bebeklerin, çocukların, ileride toplumun bir bireyi olacağı, onların ruhsal olarak sağlıklı, anne babayla sağlıklı ilişki içinde olan bireyler olmaları sayesinde toplumumuzun sağlıklı olacağı gibi önemli tespitlerde bulunulmaktadır.

Kitaptaki bölümlerde öncelikle bebeğimizi tanımamız,onlardan beklentilerimizin farkına varmamızdan bahsedilmektedir. Onlardan beklentilerimiz ileride güçlü, ruhsal anlamda sağlıklı, mutlu bireysel olmaları değil midir? Bunu gerçekleştirebilmek için yanlarında değil miyiz? Ancak bu devamlı onların her hareketine müdahale edebileceğimiz anlamına da gelmemektedir tabi ki, zorluklarla karşılaşmalılar ki, güçlü olabilsinler. Hayatın hiç de kolay olmadığını, ancak anne-babalarının her daim onların yanlarında olduğunu da bilmeleri gerekmektedir.
Doğan Hoca üstüne basa basa diyor ki, 'çocuklarımızla her daim sohbet içinde olalım, bu sayede bizleri hayatlarına dahil edebilsinler, bizleri yanlarında hissedebilsinler'. Aklımıza kazımamız gerek sanırım bu cümleyi.

 Daha sonra kitapta anne baba olarak biz kimiz, nasıl bir aileyiz, anne baba olarak nelerin farkındayız, neleri bilmeliyiz gibi sorulara yanıtlar bulmamıza yardımcı olmaktadır. Bilen değil, öğrenen anne baba olmak, denetleyen değil, geliştiren anne baba olmanın önemini anlatmaktadır. Denetleyen anne babaların, kültürel kalıplar içinde, sadece çocuğa istediğimi nasıl yaptırırımla ilgilendiğini, çocuğun düşünceleriyle ilgilenmediğini anlatmaktadır. Geliştiren anne babaların ise, nasıl daha iyi olurum, nasıl kendimi geliştiririm de çocuğuma da faydam dokunur kısmına odaklandıklarını anlatmaktadır. Onların öncelikle kendilerini eğitip, geliştirdiklerini, kendi davranışlarının farkına varıp, anlamaya yöneldiklerini anlatmaktadır. Asıl nokta, çocuğun davranışına değil, ilişkiye odaklanmak!

Kitaptaki son bölümde de uygulanabilirliği aklıma yatan, aile toplantıları anlatılmaktadır. Evde düzenli olarak toplantı yapılmasının, ilk zamanlar anne yada babanın yöneticilik yaptığı toplantılara daha sora çocukların da yöneticilik yapmasının oldukça verimli olacağını ve çocuklarımıza çok güzel şeyler katacağını düşünüyorum. Kitabı okurken sizin de ikna olacağınızı düşünüyorum.


Doğan Cüceloğlu'ndan kısaca Geliştiren Anne-Baba;
https://www.youtube.com/watch?v=QQfpV76WBJw&index=1&list=LLwTimsgcZ0CUrsXoYR3240Q
Doğan Cüceloğlu'nun Youtube kanalına bakmadıysanız, bir göz atın derim, çok değerli bilgilerin bulunduğu videolar mevcut.

Sözün özü, okumak gerek, uygulamak gerek. Doğan Cüceloğlu'na kulak verip, dinlemek gerek...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder