17 Nisan 2018 Salı

Evde Süt Dilimi Yapımı Hem de Krem Şantisiz

Evde süt dilimi yapımı
Çocuklarla mutfakta olmak bazen çok keyif verici olmuyor mu? Bazen diyorum evet 😄

Ama çocuklarla mutfağa girdiğiniz o bazı anlarda, hem çok güzel anılar biriktirip, hem eğlenip, hem de sonunda mükemmel lezzetler çıkarmıyor muyuz? Sizi bilmem ama biz çok mutlu oluyoruz.

Yiğit'in huysuzluğunun ve inadının tavan yaptığı bazı zamanlarda hadi mutfakta bir şeyler yapalım dersem hemen inadını ve huysuzluğunu bir kenara bırakıp mutfağa koşturuyor. E evet mutfakta da beni zorladığı anlar olmuyor değil. Etraf normalden fazla dağılıyor, doğru. Ama Yiğit'in çok şey öğrendiği kesin.

Sonuçta, ortaya çıkan oğlumla beraber yaptığımız o lezzetleri oturup ham ham yemek ise çok güzel oluyor. Kendi başıma yaptıklarımdan da bir kaç kat daha lezzetli oluyor sanki 😋

Gelelim tarife;

Malzemeler
Keki için;
4 yumurta
1 su bardağı un
2 dolu yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao

Krema için;
200 ml krema
1 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
2 dolu yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu

Evde Süt Dilimi Yapımı Krem Şantisiz

Resimlerde belki güzel görünmemiş olabilir ama ilk denememizdi, lezzeti güzel olunca hemen paylaşayım dedim. Daha güzel kesebilirsem resmi değiştiririm :)

Gelelim yapılışına,
Önce kremayı hazırlıyoruz bir süre buzdolabında kalması gerekiyor çünkü.
Uzun ve dar bir kabın içinde, önce bal ve tereyağını pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpıyoruz. Sonrasında kremayı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz, biraz koyulaşana kadar. Ve buzdolabına koyuyoruz. 

Çırpma kısımlarında ve malzemeleri kaba dökme kısımlarında lütfen çocuklarınız devreye girsin. Çok eğleniyorlar.

Kek içinse önce yumurta aklarını çırpıyoruz. Ama baya baya köpük köpük olana kadar. Hatta kıvamını anlatmak için traş köpüğü kavramı kullanılıyor :)

Ayrı bir kapta bal, yumurta sarıları, kakao, kabartma tozu iyice çırpılır.

İki karışımı birbirine yavaş yavaş karıştırıyoruz, yumurta akının köpüklerinin kaybolmamasına dikkat ediyoruz. Sonra da yavaş yavaş unu ekliyoruz, karıştıra karıştıra. 
Ben bu kısımda biraz afalladım itiraf edeyim. Söndürmedim ama ufak ufak unlar kaldı biraz karışmayan 😂 Ama dedim ya henüz ilk denemeydi. Spatula ile yavaş yavaş, kenarlardan alarak içe doğru karıştırınca başarılı sonuçlar alınabilir. Karıştırma kısmı kekin sönmemesi için gerçekten önemli. 

Karışımı yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine kenarlardan biraz boşluk bırakarak yayıyoruz. 

Önceden ısıtılmış 170 derecede fırında yaklaşık 15 dk kadar pişiriyoruz. Kürdan testi ile test edebilirsiniz.

Fırından çıkarıp soğumaya bırakıyoruz.

Soğuduktan sonra kenarlarında yamukluk varsa, kesip düzeltebiliriz.Sonra keki ikiye bölüyoruz. Yarısına kremadan sürüp, kekin üstünü kapatıyoruz diğer yarısıyla.

Sonra buzdolabına koyup, 2 saat dinlendiriyoruz.

Not: Kreması çok koyu kıvamlı olmuyor hazırlar gibi ama lezzet enfes. Hatta sürerken kekten dışarı akabiliyor. Ama o 2 saat dinlendirmeden sonra iyice koyulaşıp, kıvam alıyor.
Not 2 : Tarif Kevserin Mutfağı'ndan alıntıdır.

Afiyet olsun ve iyi eğlenceler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder